Acupunctuur

Klassieke Chinese behandelwijze

acupunctuur arnhemAcupunctuur is een klassieke Chinese behandelwijze die in het westen als aanvulling op de ‘gewone’ geneeskunde wordt gebruikt. Volgens de traditionele chinese geneeskunde TCM (Traditional Chinees Medicine) is ziekte een gevolg van een verstoring van het ‘evenwicht’.

Evenwicht wordt als het basisprincipe van het universum gezien. Het wordt gevormd door twee componenten die elkaars tegenpool en complement zijn: YIN en YANG. Volgens de chinese zienswijze kan alles in het universum in een yin en een yang deel onderscheiden worden. Yang staat voor mannelijk, licht, zonnig, scheppende deel en Yin staat voor vrouwelijk, ontvangende, donkere deel.In de acupunctuur heeft een gezond mens harmonie tussen yin en yang. Deze beide polariteiten vullen elkaar aan en manifesteren zich dan ook tegelijkertijd.

Ying-yangteken

In het yin-yangteken wordt dit fraai voorgesteld d.m.v. een witte punt in het zwarte deel en een zwarte punt in het witte gedeelte. Het geeft tevens aan dat nooit iets helemaal yin of helemaal yang is. Volgens de Chinese filosofie zijn deze twee oerkrachten van het leven die ook in ons lichaam werken.
De behandeling middels acupunctuur is erop gericht om die verstoorde ‘energiehuishouding’ weer in balans te brengen. Die energieen volgen vaste banen, de zogenoemde meridianen.

De Chinezen ontdekten dat de energie in het lichaam door dit stelsel van kanalen in 24 uur compleet circuleert.Ziekte is volgens de chinese zienswijze een verstoring van dit evenwicht. Acupunctuur is niets anders dan het stimuleren of juist remmen van bepaalde energieen door op van te voren vastgestelde punten kleine naalden in te brengen om juist dit evenwicht trachten te herstellen.

Related Articles

"Herstel komt van beide kanten"