Artrose
Wat is artrose
Artrose is een veelvoorkomende aandoening van de gewrichten. Vaak betreft het knie-of heupgewrichten, maar artrose kan voorkomen in alle gewrichten.
"Slijtage" is een vaak gebruikte term in verband met artrose die niet helemaal juist is. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht langzaam achteruit, waardoor de beweging minder soepel verloop, pijnlijk wordt en soms tot ontstekingen kan leiden.
Het ontstaan van artrose is nog onduidelijk, maar is vaak een combinatie van leeftijd en overgewicht, overbelasting, erfelijkheid en eerdere gewrichtsschade door bijv. een ongeval. Bij vrouwen komt artrose 2x zo vaak voor als bij mannen.
Klachten kunnen zijn:
- pijn en stijfheid, toenemend na een periode van rust, afnemend na een periode van beweging
- een krakend geluid, dat niet aangeeft hoe ernstig de beschadiging van het gewricht is
- verminderde beweegelijkheid
- verandering van de vorm van het gewricht
Artrose is (nog) niet te genezen, maar met deskundige informatie en hulp kunnen klachten wel verminderen. Behandeling in de vorm van gerichte oefentherapie en leefstijladviezen, geven een beter inzicht in de reactie van het lichaam op pijn en (over)belasting en corrigeren en optimaliseren houdings-en bewegingsgewoontes.
Zorgverleners, aangesloten bij het Artose Zorgnet, hebben specifieke deskundigheid ten aanzien van goede en passende zorg voor mensen met artrose.
Voor meer informatie kunt u terecht bij www.artrosezorgnet.nl.