Algemene fysiotherapie

Wat is fysiotherapie?

Klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen, zijn zeer uiteenlopend.

Fysiotherapie kan toegepast worden bij verschillende klachten van het bewegend functioneren, zoals bij rug- en nekklachten. De functievermindering kan variëren van mensen die vrijwel invalide zijn tot topsporters die door een blessure niet optimaal kunnen presteren. Daarnaast speelt fysiotherapie een belangrijke rol bij de revalidatie na ongeval of ziekte.

Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen en beperkingen in houding en/of bewegen. Dat kan zijn bij blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld.

Behandeling

Samen met u kan er een plan van behandeling gemaakt worden. De fysiotherapeut kan u begeleiden in het scheppen van de voorwaarden voor de normale conditie, die u thuis, in uw werk of in uw sport nodig hebt. Dit kan betekenen dat de fysiotherapeut u misschien eerst moet helpen de gewrichten losser te krijgen (mobiliseren) of uw spieren soepeler te maken (masseren), voordat u met oefeningen naar het gewenste niveau probeert te komen. Fysiotherapie kan ook bestaan uit oefentherapie of bewegingstherapie. Met oefentherapie zijn verschillende doelen te bereiken, zoals: versterken van spieren, beweeglijk maken van gewrichten, verbetering van de algemene conditie, aanleren van een betere houding of een beter evenwicht. Onderdelen van oefentherapie zijn dan ook houdingstherapie, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.Een behandeling kan ook een begeleidend karakter hebben. Daarbij begeleidt de fysiotherapeut de patiënt in een bepaald revalidatieproces of geeft daarin adviezen.

Related Articles

"Herstel komt van beide kanten"