Oedeemtherapie

Oedeem

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak.
Enkele veel voorkomende vormen van oedeem zijn:

  • Lymfoedeem (nadat lymfklieren verwijderd zijn door een operatie of als complicatie van bestraling),
  • Veneus oedeem (als vervolg van trombose of operatie van bloedvaten),
  • Traumatisch oedeem (na een ongeval),
  • Primair lymfoedeem,
  • Lipoedeem,
  • Oedeem na oncologische ingrepen,
  • Secundair oedeem na andere operaties,
  • Tertiair na bestralingen, chemokuur of medicijnen.

De behandeling

Bij overmatige vochtvorming in het lichaam, zal niet altijd de hulp van de oedeemtherapeut nodig zijn. Soms zijn deze problemen van korte duur en herstellen ze spontaan. Maar in die gevallen, waar verwacht kan worden dat een herstel van de balans tussen aan- en afvoer van vocht niet of slechts traag bereikt zal worden, kan oedeemtherapie zinvol zijn.

Onze oedeemtherapeut zal eerst de aangedane regio bekijken en onderzoeken om een indruk te krijgen van de huid en het type oedeem. Vervolgens wordt de bewegelijkheid van de gewrichten bekeken en tot slot worden er omvangmetingen verricht. Met behulp van de omvangmetingen is het volume (de inhoud, dus de hoeveelheid vocht) van een arm of been in milliliters te berekenen. Na het onderzoek wordt de behandeling gestart, waarmee de afvoer van vocht wordt bevorderd. De therapie kan bestaan uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

Manuele lymfdrainage

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die erop gericht is om de verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel te bewerkstelligen. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om fibrotische verhardingen in het weefsel los te maken.

Endermotherapie

Bij deze therapievorm wordt gebruik gemaakt van een apparaat,  dit werkt op basis van een vacuümpomp en is een goede aanvulling bij behandeling van stugge littekens, fibrose, lymfoedeem, verkleefde littekens en lipoedeem. Voor iedere indicatie kan een speciaal programma worden ingesteld. De vacuümtechniek verbetert de doorbloeding en de lymfestroom waardoor er een versnelde stofwisseling in de cellen ontstaat en hierdoor wordt het herstelproces in de huid gestimuleerd.

Compressietherapie

Door middel van het aanleggen van bandages wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

Lymftaping

In bepaalde situaties kan van deze nieuwe behandelingstechniek gebruik gemaakt worden. Lymftaping wordt o.a. toegepast voor het afvoeren van overtollig vocht in de weefsels. Het kan goed gebruikt worden op plaatsen waar moeilijk gezwachteld kan worden. Te denken aan borst, gezicht en hals.

Oefentherapie

Een belangrijk component van de afvoer is de “spierpomp”. Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe omhoog gestuwd. Doordat in de aders en lymfebanen klepjes aanwezig zijn, kan het bloed en vocht alleen maar naar boven richting het hart gaan.

 

Related Articles

"Herstel komt van beide kanten"